Wielkawola.pl

Recenzje Motobloki, Agrotechnika, Rolnicze
Рейтинг статьи
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Co zrobić z zielonymi pomidorami

Co zrobić z zielonymi pomidorami

Pierwszy miesiąc jesieni jest w kalendarzu, a niedojrzałe zielone pomidory wciąż obnoszą się na łóżkach. Biorąc pod uwagę fakt, że do normalnych dojrzewających pomidorów potrzebna jest temperatura powietrza co najmniej + 20 ° C, pojawia się pytanie: „Co zrobić z zielonymi pomidorami? Zostawić w ogrodzie czy zrywać?

Co zrobić z zielonymi pomidorami

Uprawa z zielonych pomidorów

Doświadczone gospodynie domowe są gotowe podzielić się sekretami, jak pomóc pomidorom szybciej dojrzewać na krzaku i jak się przygotować zielone pomidory na zimęjeśli żniwa nadal muszą zostać zebrane przed czasem.

Jak przyspieszyć proces dojrzewania pomidorów na krzaku

Aby zebrać późne zbiory czerwonych soczystych pomidorów, powinieneś przestrzegać kilku zaleceń:

  1. Nowe pąki i kwiaty, które nadal pojawiają się na krzakach pomidorów, muszą zostać usunięte. Małe pomidory nadal nie będą miały czasu dojrzeć, ale zabiorą z krzaka dużo siły. Co najmniej trzy dni należy sprawdzić krzaki i, jeśli to konieczne, uszczypnąć wierzchołki, odciąć nowo uformowane kwiatostany.
  2. Aby zielone pomidory wchłonęły maksimum światła słonecznego i szybciej dojrzewały, konieczne jest usunięcie z krzaka całego nadmiaru liści i skierowanie gałązek w kierunku promieni słonecznych. Aby to zrobić, w pobliżu krzaka mocowane są dodatkowe kołki, do których przywiązane są krzaki pomidorów.
  3. Top dressing z jodem przyspieszy dojrzewanie pomidorów. Wymaganą kompozycję przygotowuje się w ilości 30-40 kropli jodu na 10 litrów wody. Opatrunek górny przeprowadza się raz w tygodniu.
  4. W przypadku, gdy temperatura w nocy spada poniżej +10°C, a pogoda nie cieszy słońca, krzaki z jeszcze zielonymi owocami są starannie wykopywane, strząsane z ziemi z korzeniami i zawieszane w suchym, zacienionym miejscu z góry w dół. Od góry krzaki pokryte są słomą. Co sześć dni należy sprawdzać krzaki na obecność dojrzałych owoców, a następnie ponownie owijać słomą.
  5. Krzewy pomidorów są starannie wykopywane, utrzymując grudy ziemi na korzeniach. Krzewy umieszcza się w pudełkach, które umieszcza się na werandzie lub umieszcza w szklarni. Raz na siedem dni krzewy są dokładnie podlewane pod korzeń i zrywane są już dojrzałe owoce.
Weiterlesen:
Uprawa warzyw w szklarni to zdrowa dieta przez cały rok

Ważne: niezależnie od stopnia dojrzałości pomidory z oznakami zepsucia nie powinny dojrzewać na krzakach. Konieczne jest zapewnienie dobrej wentylacji między krzakami pomidorów, zielone owoce nie stykają się ze sobą.

Co zrobić z zielonymi pomidorami

Przechowywanie zielonych pomidorów

Jak uratować zielone pomidory w domu?

Istnieje kilka sposobów dojrzewania zielonych pomidorów w domu:

  1. Pomidory są sortowane, zgniłe owoce z oznakami choroby są wyrzucane. Gęste, elastyczne zielone pomidory układa się na słonecznym parapecie z miejscem, w którym owoc jest przyczepiony do łodygi w dół.
  2. Każdy pomidor jest starannie zawinięty w gazetę i umieszczony w kartonowym pudełku. Pomidory można układać w nie więcej niż dwie warstwy. Pudełko pozostawia się w ciemnym pokoju na trzy tygodnie. Ważne jest, aby posortować pomidory co siedem dni i oddzielić już dojrzałe (i prawdopodobnie zgniłe) owoce od wciąż zielonych pomidorów.
  3. Zielone pomidory umieszcza się w papierowej torbie wraz z jabłkiem lub bananem. Substancje wydzielane przez owoce przyspieszają proces dojrzewania zielonych pomidorów.
  4. Stymulacja dojrzewania pomidorów alkoholem. Na styku miazgi pomidorowej z łodygą strzykawką wstrzykuje się 0,5 ml wódki. Karmienie alkoholem przyspieszy proces dojrzewania o połowę (za dziesięć dni zielony pomidor zmieni kolor na czerwony). Należy zauważyć, że pomidory „alkoholowe” nie różnią się od zwykłych pomidorów.

Metody dojrzewania pomidorów można zmieniać i zmieniać według własnego uznania. Ważne jest, aby upewnić się, że już dojrzałe pomidory lub owoce z oznakami psucia się zostaną usunięte z całkowitej masy na czas. W przeciwnym razie ryzyko utraty całej uprawy jest wysokie.

голоса
Рейтинг статьи
Ссылка на основную публикацию