Wielkawola.pl

Recenzje Motobloki, Agrotechnika, Rolnicze
Рейтинг статьи
1 звезда2 звезды3 звезды4 звезды5 звезд

Pieprz w szklarni — cechy uprawy

Pieprz bułgarski jest powszechnym warzywem o przyjemnym smaku, zawiera wiele witamin i minerałów. Latem kupowanie papryki na targu warzywnym lub w supermarkecie nie jest trudne i jest niedrogie. Ale jesienią i zimą warzywo staje się niedostępne dla wielu, ponieważ jego koszt znacznie wzrasta. Dlatego wielu ogrodników jest zainteresowanych uprawą papryki w szklarni. Powiemy Ci, jak uprawiać paprykę w szklarni, rozważ najlepsze odmiany papryki do szklarni z poliwęglanu, zasady pielęgnacji i zbioru.

Krótka informacja o pieprzu

Papryka pochodzi z Ameryki Południowej. Z tego powodu należy do kategorii warzyw kochających ciepło i dość wybrednych. Może być zielony, żółty lub czerwony. Uprawa odbywa się na północnym zachodzie, często w warunkach szklarniowych, ponieważ roślina ta wymaga ciepła i światła.

Pieprz w szklarni - cechy uprawy

Warzywo jest dość wymagające pod względem pewnych czynników:

  • Temperatura w szklarni wynosi od 23 do 26 stopni Celsjusza.
  • Optymalna wilgotność powietrza wynosi od 70 do 75%. Przy nagłych zmianach wilgotności jajniki i kwiaty mogą odpaść, a owoce mogą się zmniejszyć.
  • Oświetlenie. Warzywo nie lubi cienia. Przy braku światła nastąpi powolny wzrost. Z tego powodu nie zaleca się bardzo gęstego sadzenia papryki.
  • Żyzna gleba. Do tej kultury szklarniowej odpowiednie są lekkie, neutralne gleby wzbogacone materią organiczną. Nie należy stosować ciężkich gleb gliniastych.

Przygotowanie sadzonek

Przed posadzeniem papryki w szklarni będziesz musiał wyhodować i przygotować sadzonki. Najpierw musisz wybrać najlepszą paprykę do wzmocniona szklarnia z poliwęglanu,. Siew nasion przeprowadza się pod koniec zimy. Bezpośrednio przed wysiewem nasiona są dezynfekowane w roztworze na bazie nadmanganianu potasu (1%), a następnie myte (czas dezynfekcji — 30 minut). Następnie są przetwarzane za pomocą stymulatora wzrostu. Aby to zrobić, możesz użyć „Albit”, „Epin” lub „Cyrkon”. Aby zapobiec chorobie siewek grzybami, nasiona są również traktowane preparatem Immunophyt.

Weiterlesen:
Jak uprawiać cebulę na parapecie

Po przetworzeniu wysiewa się je w doniczkach na głębokość od 0.6 do 1.2 centymetra. Kiełkowanie odbywa się w temperaturze 25-30C°. Sadzonki pojawiają się po 4 dniach, po czym temperaturę należy obniżyć do 16-18 stopni na tydzień. Po 7 dniach temperatura ponownie wzrasta do 22-28C°.

Dodatkowe nawożenie

Po raz pierwszy górny opatrunek papryki w szklarni przeprowadza się po pojawieniu się trzech prawdziwych liści. W tym celu zastosuj:

  • Superfosfat (125 g).
  • Sól potasowa (30g).
  • Mocznik (50g).

Składniki miesza się i rozpuszcza w 10 litrach wody. Sadzonki są karmione i podlewane czystą wodą. Kiedy pojawi się 2-5 prawdziwych liści, możesz zacząć podświetlać je światłem niebieskim komponentem. Odbywa się to w ciągu 12 godzin.

Za drugim razem musisz karmić, gdy papryka ma 4 prawdziwe liście. Gdy pojawia się 7-8 liści, szczególnie ważne jest dobre odżywianie sadzonek. Jest to okres formowania się organów kwiatowych, które wpływają na przyszłe zbiory.

Sadzenie papryki w szklarni

2-3 godziny przed sadzeniem sadzonki są dobrze podlewane. Papryki do zbiorów do szklarni często sadzi się wieczorem, biorąc pod uwagę następujące zasady:

  • Czy można sadzić paprykę w szklarni w miejscu, w którym wcześniej rosły pomidory? Nie. Najlepsza gleba jest po kapuście.
  • Różne odmiany papryki rosnące obok siebie nie są najlepszym rozwiązaniem. Jeśli posadzisz słodką i gorzką paprykę obok siebie, cała uprawa może być gorzka.
  • Torf jest dodawany do każdego dołka, aby promować zdrowie korzeni.
  • Odległość od roślin powinna wynosić co najmniej 30 cm, a przy słabo rosnących odmianach można wycofać się z 20 do 25 cm.
  • Po posadzeniu gleba jest nawożona próchnicą. Dzięki temu papryka szybko przyzwyczaja się do nowych warunków.

Dodatkowe nawożenie

Górny opatrunek mineralny nie jest potrzebny do pieprzu, wystarczy zastosować złożone nawozy mineralne 1-2 razy w miesiącu do opatrunku górnego w postaci chlorku potasu (15-20 g), superfosfatu (40 g), azotanu amonu (20 g ), rozcieńczony w 10 litrach wody. Po raz pierwszy nawóz stosuje się 14 dni po posadzeniu sadzonek. Okresowo można używać materii organicznej zamiast nawozów mineralnych, co jest również bardzo przydatne w przypadku tych upraw szklarniowych. Aby to zrobić, gnijący obornik rozcieńcza się wodą w stosunku 3: 1, podaje przez 3 dni, a następnie rozcieńcza wodą w stosunku 1:10. Na każdy krzak wystarczy 1 litr nawozu.

Weiterlesen:
Pająk na róży. Metody zapobiegania i kontroli

Pieprz w szklarni - cechy uprawy

Napar z pokrzywy przyda się jako opatrunek wierzchni. Aby go przygotować, pokrzywę miesza się z wodą w proporcji 1:10, po czym należy parzyć przez 2 dni. Co najmniej 4 razy w sezonie górny opatrunek przeprowadza się za pomocą obornika kurzego zmieszanego z wodą (proporcja jest taka sama). Ten nawóz przeplata się z dolistnym, na przykład nitrofoską (1 łyżka stołowa na wiadro wody).

Pielęgniarstwo

Następnie powiemy Ci, jak formować pieprz w szklarni i jakich zasad musisz się w tym celu nauczyć. To warzywo potrzebuje dużo wilgoci i ciepła. Dlatego potrzebuje dobrze chronionej, zamkniętej gleby.

Zasady opieki:

  • Podlewaj w odpowiednim czasie. Przy braku wilgoci na owocach pojawiają się brązowo-szare plamy, a następnie szara zgnilizna.
  • Unikaj wahań temperatury. Doprowadzi to do znacznego zmniejszenia plonów.

Papryka szklarniowa uwielbia przędziorki i mszyce, dlatego do środków zapobiegawczych należy mieć karbofos lub keltan.

Jeśli jest gorąco i wilgotno, ważne jest, aby usunąć pędy boczne, zwłaszcza u niższych pasierbów. Przy suchej pogodzie proces ten można pominąć. Ważne jest, aby usunąć z krzaków kwiaty znajdujące się pośrodku, które wyrastają z pierwszej gałęzi. To proste wydarzenie pomoże uzyskać większe zbiory.

Paprykę ściółkuje się słomą (warstwa ok. 10 cm). Z tego powodu roślina będzie wymagać mniej podlewania. Zwiększa również ochronę przed różnymi chorobami. Słoma nie przepuszcza słońca, dlatego można ją stosować w nieogrzewanych szklarniach, tylko po mrozach. W szklarniach z ogrzewaniem mulczowanie odbywa się w dowolnym momencie po posadzeniu.

Zbiór

Kiedy papryka w szklarni z poliwęglanu rośnie, zaczyna się najprzyjemniejsze wydarzenie. Tutaj obowiązują pewne zasady. Papryka ma dwa etapy dojrzałości:

  • Techniczny. 1.5 miesiąca po kwitnieniu. W tym czasie owoce są jak największe, ale jednocześnie pozostają zielone.
  • Biologiczny. Owoce mają nie tylko wymagany rozmiar, ale także jasny kolor. Jednocześnie nasiona w środku są dobrze dojrzałe.
Weiterlesen:
Wróżby ludowe: 25-31 sierpnia

Doświadczeni mieszkańcy lata zalecają zbiór, gdy owoce dojrzewają. Można to zrobić od lipca do września. Paprykę kroi się sekatorem z szypułką, ale w żadnym wypadku nie jest odcinana.

Wideo — uprawa papryki w szklarni

W celu wizualnego zbadania wszystkich etapów sadzenia i uprawy papryki szklarniowej zalecamy obejrzenie filmu, dzięki któremu każdy ogrodnik może uzyskać dobre zbiory. Wykonując poprawnie kroki, papryka będzie rosła obficie, smaczna, soczysta, niezależnie od odmiany.

голоса
Рейтинг статьи
Ссылка на основную публикацию
Adblock
detector